top of page
IMG_3615 (FILEminimizerB).jpg

Història de Can Bonachí

 


La família Bonachí i el barri de la platja Arrabassada estan relacionats des de fa molt  de temps. En aquesta relació sempre hi ha hagut un tema important: LA GASTRONOMIA.

L'Àvia Trini va començar a cuinar plats amb el peix sobre la mateixa platja i amb molts pocs recursos, ja que l'època no era massa generosa per l'escassetat general que hi havia aleshores. Tenia la mà trencada per fer plats exquisits, romescos, sopes ,arrosos mariners, suquets. Anava a l'hort (el que ara es Vileta de Mar) i agafava una cabeça d'alls, una ceba, un pebrot i ... en una estoneta, tots gaudien d'un bon àpat.

La Trini pels voltants de 1944 va regentar els "Baños Municipales" instal·lació de l'ajuntament que, en un principi, donava servei de guarda-roba, dutxes i banys, ella aprofitava per vendre refrescs i menjars als visitants. Ho va fer durant uns 8 anys fins al 1952. Això va donar peu perquè l'ajuntament adeqüés les instal·lacions per afegir-hi un xiringuito. 

De tota aquella època, el fill de la Trini, Josep Mª Bonachí, es va anar educant en un ambient de pesca i gastronomia que faria d'ell un excel·lent cuiner de la cuina tradicional de la costa Tarragonina. En Josep Mª Bonachí, durant tota la seva vida, va treballar en l'hostaleria. Va obtindre molta experiència en els millors locals de l'època i tot això ho va afegir als coneixements de  la seva mare, aconseguint d'aquesta manera un domini de la cuina tradicional tarragonina amb productes frescos de l'hort i del mar.

En Josep Mª Bonachí va lligat a la història de l'Arrabassada. Va regentar el xiringuito la Churreria durant els anys seixanta, on va fer molts clients que estiuejaven per la zona, sobretot alemanys, holandesos i francesos, dels quals guardava molt bons records. Sobre el 1968 va aconseguir la concessió d'explotació dels "Baños Municipales", que va regentar durant 18 anys fins a la seva desaparició, sempre amb l'ajut inesgotable de la seva dona,  l'Alba. Al mateix temps que servien refrescs i paelles, criaven els fills en Ramon, Josep Mª i Claudi. Durant aquest 18 anys es van dedicar al turisme, a donar menjars típics als visitants de la platja, nits de ball a la llum de lluna: "qui no recorda les nits de Sant Joan a l'Arrabassada"...

L'any 1986, la Direcció General de Costes junt amb l'Ajuntament de Tarragona inicien l'enderroc dels xiringuitos de la platja Arrabassada per començar la construcció del nou passeig de la platja i una nova ordenació de l'espai.

Havien estat massa anys a l'Arrabassada per haver de marxar.  Amb molt d'esforç i amb l'ajut de tota la família, en Josep Mª Bonachí inaugura el 23 d'abril de 1987 "Can Bonachí" a la urbanització Vileta de Mar,  just al costat de la platja. En aquest establiment, en Josep Mª va ensenyar totes les seves experiències gastronòmiques i hostaleres als seus fills: en Claudi a la cuina, Ramon a la sala i en Josep Mª  a l'administració. 

Així, doncs, l'any 2000, en Josep Mª pare arriba a la seva merescuda jubilació. Els germans Bonachí regenten aquest històric restaurant a la platja Arrabassada.

FAMILIAWWW_edited.jpg

FOTOS "BAÑOS MUNICIPALES"

bottom of page